„Ciasto” z galaretek

galaretka w paski 3Urodziny dzieci to taki szczególny dzień, kiedy wszystko musi być kolorowe – zarówno dookoła stołu jak i na nim. Dzisiaj przepis na kolorowe „ciasto” z galaretek.

 

 

 

Składniki:
- 5 galaretek owocowych o dowolnym smaku
- 0,5 litra mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka wiórków kokosowych
- 20g żelatyny
- pół szklanki ciepłej wody

Mleko zagotować z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Przelać do mleka i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Blachę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wylać ostudzone mleko – ok. 1,5 szklanki i odstawić do lodówki aż stężeje. Przygotować galaretkę. Rozpuścić opakowanie w 1,5 szklanki wrzącej wody i przestudzić. Gdy mleczna warstwa nam stężeje, wylać na nią galaretkę owocową i ponownie odstawić do stężenia.

galaretka w paski 1

Pozostałe warstwy przygotować tak samo.

galaretka w paski 2

Wskazówki:
- proces tężenia galaretki można przyspieszyć wkładając ją na kilka minut do zamrażarki. W takim wypadku zalecam rozpuszczanie po 2 opakowania galaretek na raz, szybciej będą nam stygły.

galaretka w paski 3

galaretka w paski 4

galaretka w paski 5

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>