29 Gru
2019

pexels-photo-2587789

Belgia to prawdziwe królestwo czekolady. Sklepy z czekoladą kuszą turystów oraz miejscowych przez okrągły rok. Zwłaszcza w Brukseli stolicy Belgii i stolicy czekolady. Przeciętny Belg zjada ok 9kg czekolady co stawia ten kraj na 1 miejscu w Europie jeżeli chodzi o spożycie czekolady na głowę mieszkańca. Także jeżeli chodzi o jej produkcję Belgia jest zdecydowanym liderem. Nie dziwi więc ogromna liczba sklepów z czekoladą na każde podniebienie i kieszeń (sprzedawana jest ponad w 2 tysiącach sklepów, a czekoladowy biznes daje zysk ok 2mld € rocznie). O wyjątkowym smaku, jakości i cenie belgijskich czekoladek decyduje technika produkcji oraz najlepsze składniki, a konkretnie wybór najlepszych ziaren kakaowca z całego świata, które są importowane do portu w Antwerpii. Receptury i dokładny sposoby produkcji są oczywiście owiane tajemnicą.

Odmiany Belgijskich czekoladek

Najpopularniejszymi rodzajami czekoladek są praliny, czyli czekoladki wypełnione gęsta masą orzechową. Na drugim miejscu należy umieścić czekoladki z marcepanem (tradycyjne dla Brugii i okolic) oraz czekoladki nasączone likierem, które są sprzedawane w tysiącach kształtów i wzorów. Brugia nazywana też Wenecją północy rywalizuje od wieków z Brukselą o miano stolicy czekolady oraz palmę pierwszeństwa wśród wytwórców czekolady. Produkcja czekolady w Belgii to dla jej mieszkańców poważna tradycja. Jeżeli ktoś chciałby zająć się tą działalnością to musi ukończyć trzyletnią szkołę. Po jej ukończeniu otrzymuje tytuł Maitre Chocolatier (Mistrza czekolady).

Zdrowotne właściwości belgijskich czekoladek

Czy belgijskie czekoladki mają właściwości zdrowotne? Jak wiemy czekolada poprawia nastrój, ale czy tylko? Mówi się też, że czekolada pozytywnie wpływa na układ nerwowy, a jej dodatki np. zioła, owoce czy likiery działają korzystanie na zdrowie.

Jak rozpoznać prawdziwą belgijską czekoladkę?

Jak łatwo się domyślić bardzo wiele krajów, korporacji spożywczych czy fabryk czekolady próbuje wprowadzić do obrotu podróbki i „zamienniki” prawdziwej belgijskiej czekolady. Po pierwsze powinna ona się cechować niezwykle gładką powłoką bez grudek, pęcherzy czy nierówności. Po położeniu na język powinna rozpływać się w ustach pozostawiając jednocześnie słodki smak z nutą goryczki. Jeżeli poczujemy zbytnią cierpkość mamy do czynienia z produktem o niskiej jakości.