Jabłecznik z kruszonką

jabłecznik 9Przepis na łatwy, pyszny jabłecznik z kruszonką i cynamonem. Z wierzchu chrupiący, w środku mięciutki. Dzięki sporej ilości cynamonu zapach ciasta unosi się w całym domu i trudno oprzeć się, żeby nie zjeść chociaż jednego kawałka.

 

Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 1,2 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- ok. 3-4 łyżki bułki tartej

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wkroić margarynę i wbić jajka. Ze składników jednolite i elastyczne ciasto.

jabłecznik 1

jabłecznik 2

Podzielić je na 2 równe części – jedną część włożyć na 30-60 minut do zamrażarki. Drugą połową wylepić blachę uprzednio nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, ponakłuwać widelcem i posypać ok. 2 łyżkami bułki tartej.

jabłecznik 4

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Nadmiar soku odcisnąć i… wypić :)

jabłecznik 3

Starte jabłka ułożyć na cieście i posypać cynamonem. Z zamrażarki wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na tarce na grubych oczkach posypując wierzch jabłek.

jabłecznik 6

Piec ok. 50-60 minut w temp. 180 st. C.

jabłecznik 7

jabłecznik 8

jabłecznik 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>