Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety10Tradycyjne krokiety z kapustą i leśnymi grzybami.

 

 

 

 

Składniki:

Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki

Farsz:
- ok. 2 szklanek suszonych grzybów
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz

Ponadto:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia

Grzyby namoczyć ok. 4 godzin, następnie je ugotować i odcedzić (nie wylewać wody po ugotowanych grzybach!).

krokiety1

Kapustę ugotować do miękkości, dodając wywar z grzybów i liście laurowe.

krokiety2

Po ugotowaniu kapusty należy ją pociąć na mniejsze kawałki. Grzyby zmielić i połączyć całość doprawiając solą i pieprzem.

krokiety6

Wszystkie składniki na naleśniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy bez grudek (ciasto powinno być dość gęste, ale lejące). Smażyć na patelni z obu stron (nie używać oleju – jest już w cieście).
Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać w rulonik, jak na zdjęciu poniżej.

krokiety7

krokiety8

Do talerza wbić jajka i roztrzepać je. Naleśniki kolejno obtaczać w jajku i w bułce tartej.

krokiety9Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Z podanego przepisu wychodzi ok. 15 krokietów.

krokiety10

krokiety11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>