Placki z kalarepy

placki z kalarepy 6Kalarepka to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo dobrze smakuje jedzona na surowo, ale że dziś dzieci żądały placków, to mając w lodówce 2 niewielkie kalarepy z własnego ogródka, postanowiłem, że właśnie z nich usmażę placuszki.

 

 

Składniki:
- 2 niewielkie kalarepy
- mała, fioletowa cebula
- 150 – 200g mąki pszennej
- woda
- sól morska
- pieprz cayenne (ok. pół łyżeczki)
- płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej (do smażenia)

placki z kalarepy 1

Wsypać mąkę do miski i po trochę dodawać wody, mieszając do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.

placki z kalarepy 2

Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odcisnąć. Dodać do mąki z wodą. Cebulkę pokroić w cieniutkie półplasterki, dodać do ciasta. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, mięty i przyprawy.

placki z kalarepy 3

Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

placki z kalarepy 4

Na patelni rozgrzać olej. Masę przekładać dużą łyżką formując placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

placki z kalarepy 5

placki z kalarepy 6

placki z kalarepy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>