6 Lip
2021

Tortilla to produkt chętnie wykorzystywany w kuchni, można zrobić z niej różne przekąski, szybkie śniadanie, czy domowy kebab. Sprawdza się zarówno podawana na zimno, jak i na ciepło, można podgrzać ją na patelni oraz podpiec w opiekaczu. Częściej kupujemy gotowe placki, niż przyrządzamy je samodzielnie. Należy jednak mieć na uwadze, że sklepowa tortilla w swoim składnie zwykle zawiera dużo niepotrzebnych spulchniaczy oraz substancji konserwujących. Na etykietach opakowań można znaleźć nawet kilkanaście składników, wśród których pojawiają się składniki mogące mieć szkodliwy wpływ na organizm oraz różne alergeny.

Lawasz zamiast tortilli

Udając się na zakupy, zamiast tortilli można znaleźć na półkach sklepowych lawasz. Jest to tradycyjny ormiański chleb, bardzo podobny do tortilli, jednak ma dużo lepszy skład. Do jego zrobienia wykorzystuje się mąkę, sól, olej i wodę. Lawasz można wykorzystać do zrobienia tych samych przysmaków, do których potrzebna jest tortilla. Jeśli więc cenimy sobie dobry skład produktów, będzie on doskonałym wyborem w dobrej cenie.