Zakładasz własny biznes lub chcesz zatrudnić się w branży gastronomicznej na umowę B2B? Niezależnie od tego, czy marzysz o otwarciu klimatycznej pierkarni, pracy za barem, czy dostarczaniu pysznych dań na specjalne okazje, jednym z pierwszych kroków jest prawidłowe określenie Polskiej Klasyfikacji Działalności, czyli PKD.

Co to jest PKD?

PKD, czyli Polska Klasyfikacja Działalności, to system kodów, który służy do klasyfikowania rodzajów działalności gospodarczej w Polsce. Wybierając odpowiednie kody PKD podczas rejestracji firmy, informujesz państwo, czym dokładnie będzie się zajmować Twoja działalność gastronomiczna. To ważne, ponieważ wpływa na kwestie podatkowe, statystyczne i formalne. Dobrze dobrane kody PKD ułatwiają prowadzenie działalności zgodnie z przepisami.

Poniżej znajdziesz uproszczony przewodnik po najczęściej stosowanych kodach PKD w branży gastronomicznej, podzielony ze względu na charakter pracy i stanowisko.

I. Jeśli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię lub inny lokal serwujący posiłki i napoje na miejscu:

  • Restauracja / Kawiarnia / Bar (stacjonarny): 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
  • Food truck / Punkt gastronomiczny na straganie: 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne

II. Jeśli zajmujesz się przygotowywaniem i dostarczaniem jedzenia na zamówienie (katering):

  • Firma kateringowa: 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności (katering)

III. Jeśli Twoja działalność to inne formy usług gastronomicznych:

  • Przygotowywanie jedzenia na wynos (bez sali konsumpcyjnej): 56.29.Z Pozostała działalność usługowa związana z wyżywieniem
  • Bar mleczny / Bufet (np. szkolny, pracowniczy): 56.29.Z Pozostała działalność usługowa związana z wyżywieniem
  • Bar (serwujący głównie napoje): 56.30.Z Bary

IV. Jeśli produkujesz żywność na sprzedaż (np. ciasta, pieczywo, gotowe dania):

  • Produkcja dżemów, marynat, przetworów: 10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
  • Produkcja lodów: 10.52.Z Produkcja lodów
  • Piekarnia / Cukiernia (produkcja świeżych wyrobów): 10.71.Z Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
  • Produkcja sucharów, herbatników i trwalszych ciast: 10.72.Z Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
  • Wytwarzanie gotowych posiłków i dań: 10.85.Z Wytwarzanie gotowych posiłków i dań  

V. Jeśli Twoja działalność wspiera gastronomię:

  • Hurtownia żywności i napojów: 46.39.Z Niespecjalizowana sprzedaż hurtowa żywności, napojów i wyrobów tytoniowych
  • Wynajem samochodów (np. do celów kateringowych): 77.11.Z Wynajem i dzierżawa samochodów osobowych i furgonetek bez kierowcy
  • Pakowanie żywności na zlecenie: 82.92.Z Pakowanie

VI. Jeśli prowadzisz szkolenia lub doradztwo w zakresie gastronomii:

  • Warsztaty kulinarne: 85.59.B Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane
  • Doradztwo dla firm gastronomicznych: 70.22.Z Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania

 

Podsumowanie kodów PKD dla zawodów w gastronomii:

Zawód / Rodzaj Działalności Kod PKD Nazwa Kodu PKD
Właściciel/ka restauracji stacjonarnej 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
Właściciel/ka food trucka 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
Firma kateringowa 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności (katering)
Właściciel/ka baru (tylko napoje) 56.30.Z Bary
Piekarnia/Cukiernia (produkcja na sprzedaż) 10.71.Z Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
Producent/ka lodów 10.52.Z Produkcja lodów
Firma produkująca gotowe dania na wynos 10.85.Z Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
Hurtownia zaopatrująca gastronomię 46.39.Z Niespecjalizowana sprzedaż hurtowa żywności, napojów i wyrobów tytoniowych
Osoba prowadząca warsztaty kulinarne 85.59.B Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane
Konsultant/ka dla branży gastronomicznej 70.22.Z Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania

Pamiętaj! Zawsze warto dokładnie przeanalizować charakter swojej działalności i w razie wątpliwości skonsultować się z księgowym lub specjalistą ds. rejestracji firm, aby mieć pewność, że wybrane kody PKD są właściwe dla Twojego biznesu. Jeden z kodów musisz wskazać jako główny, najlepiej ten, który najlepiej opisuje Twoją przeważającą działalność.